Location

Kaposvár, Magyarország
Írj nekünk!
Cím: Kaposvár, Magyarország

Zselici méhészetünkből kilencféle minőségi méz, propolisz és virágpor kerül vásárlóink asztalára.

Kapcsolat

Location
7400 Kaposvár, Magyarország
Phone
+36 (30) 916 5551
Email
hanzelrobert77@gmail.com

Közösségi média

Blog

Hanzel Méz
SZG_6594

Hajnali költözés a zselici hárserdőbe

A Zselicben található hazánkban a legnagyobb kiterjedésű egybefüggő ezüsthárs erdeje. Bene Tamás videójának köszönhetően Ti is megcsodálhatjátok az ezüstösen csillogó hársfákat.

A Zselic mintegy 1200 km² területű dombság a Dunántúl déli részén, Somogy és Baranya megye határán. Számos forrása és patak jellegű vízfolyása van. Természeti értékeit jellegzetes erdőtársulásai adják, nagyszámú szubmediterrán flóraelemmel és a hozzájuk kapcsolódó állatvilággal.

A térség ideális az ezüsthárs számára.

A faj Délkelet-Európából és Kis-Ázsiából származik. A Balkán jellegzetes növénye, ami a Kárpát-medencében éri el elterjedési területének északi határát. Magyarországon főleg a városokban láthatjuk, mert jól tűri a szárazságot, és ezért szívesen telepítik díszfának.

Méheink járják a sárga virágokat és készítik a hamisítatlan „zselici hársmézet.” A hársméz a természet ajándéka a szervezetünk védelmére. Színe az akácénál sötétebb, a világossárgától a borostyánig változhat. Erős, jellegzetes hárs illatú, enyhén kesernyés ízű, nehezen kristályosodó fajtaméz.

Kedvező hatása jól ismert különféle betegségek ellen.

Lázzal járó légúti betegségek esetén hársfateával együtt fogyasztva intenzívebben hat. Nyugtató hatású, ezért idegesség ellen is hatásos. Fertőtlenítő hatása miatt jó köhögés ellen.